Normal_medicijn

Het aantal meldingen van verboden geneesmiddelenhandel is in twee jaar flink toegenomen. In 2012 kreeg de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vijftien meldingen binnen, in 2014 waren dat er 218. De meeste meldingen komen van het RIVM en de organisatie van intensive care-artsen NVIC. Dat meldt de Volkskrant. 

Het gaat vaak om valse middelen zoals Viagra, sportmiddelen en partydrugs. De teller voor dit jaar, gemeten tot eind september, staat op 48. Volgens minister Schippers van Volksgezondheid zijn de helft van de via internet gekochte geneesmiddelen vervalst en dus illegaal. Een zegsman van de IGZ beweert dat de illegale sites nauwelijks aan te pakken zijn, omdat bijvoorbeeld de exploitant niet te achterhalen is.

De IGZ deelde in 2012 vier keer een waarschuwing of een boete uit, in 2013 twintig keer en in 2014 gebeurde dat 41 keer. Dit jaar is de inspectie vijf keer in actie gekomen tegen de illegale praktijken.

Interpol bestrijdt al jaren de illegale handel onder de codenaam Pangea. In juni 2015 was er weer zo’n campagne. In 115 verschillende landen werd voor 81 miljoen dollar medicijnen in beslag genomen. Bovendien zijn er ongeveer 2.400 sites van het web gehaald en werden er 156 mensen gearresteerd.

© Nationale Zorggids