Normal_budget

Een op de vijf gemeenten heeft te maken met grote achterstanden als het gaat om de aanlevering van pgb-gegevens aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). In de praktijk komt dit neer op 22.000 statussen die de SVB nog niet heeft ontvangen. Dat meldt Gemeente.nu. 

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid verzocht aan alle 393 gemeenten om de pgb-gegevens voor 1 oktober paraat te hebben. Een voortgangsrapportage van Van Rijn laat zien dat 51 gemeenten de zaken nog niet op orde hebben. Het gaat voornamelijk om kleine gemeenten, maar ook gemeenten als Leeuwarden, Alkmaar Heerenveen en Lelystad zitten hiertussen.

Volgens de SVB zijn deze gemeenten een risicogroep. Daarom heeft Van Rijn in overleg met de belangenorganisaties, SVB en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een aantal maatregelen genomen. Zo heeft de bewindsman besloten dat de VNG medewerkers naar de desbetreffende gemeenten stuurt om hen te helpen waar dat nodig is.

De Tweede Kamer praat in december opnieuw over de problemen die spelen rondom de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten.

© Nationale Zorggids