Normal_werktijd_tijd_horloge_werk

Het CDA wil dat iedere werknemer – ook de zzp'er – een basisverzekering afsluit die regelt dat bij ziekte het loon maximaal twee jaar lang wordt uitbetaald. Hierbij vangt de arbeidskracht zelf het risico op inkomensverlies bij ziekte deels op. Dankzij deze verzekering zullen bedrijven naar verwachting minder terughoudend zijn om mensen in vaste dienst te nemen. De verzekering moet ervoor zorgen dat de werkgever slechts acht weken van het salaris verplicht doorbetaalt in plaats van de twee jaar die er nu voor staat. Hiervoor pleit het CDA vandaag in de Tweede Kamer. Dat meldt de Volkskrant. 

Op de huidige arbeidsmarkt, met name in het midden- en kleinbedrijf, vinden bedrijven het risicovol om werknemers een vast contract aan te bieden. Zzp'ers zijn vaak aantrekkelijker om mee in zee te gaan. Dit heeft volgens het CDA te maken met de loondoorbetaling bij ziekte. Wanneer een vaste kracht nu ziek wordt, ziet de werkgever de kosten snel oplopen.

Het CDA hoopt met haar voorstel het verschil tussen werknemers en zzp'ers te verkleinen. Zelfstandigen zijn momenteel aantrekkelijker voor werkgevers, maar deze lopen zelf grote risico's als ze ziek worden. “Zo raakt de Nederlandse arbeidsmarkt steeds meer uit het lood. Want noch de polder noch de politiek heeft het lef met oplossingen te komen”, schrijft Buma in een opiniestuk in de Volkskrant.

Als basismodel kan de bestaande zorgverzekering aangehouden worden, met een schappelijke premie. “Deze algemene basisverzekering zal ook uitkomst bieden als hervormingsmechanisme voor de arbeidsmarkt”, aldus Buma. Zo wordt de onder andere de arbeidsparticipatie van 55-plussers bevorderd en de uitstoot naar flexcontracten verminderd. Ook wordt het voor bedrijven aantrekkelijker om met jonge vaklieden een vaste arbeidsrelatie aan te gaan.

© Nationale Zorggids