Logo_fnv

De FNV is net als het CDA van mening dat alle werkenden moeten zijn verzekerd tegen de gevolgen van langdurige ziekte. De vakbond vindt dat een te grote groep zelfstandigen onvoldoende is verzekerd, meldt de organisatie. 

Een zelfstandige die niet is verzekerd, wordt goedkoper dan een werknemer. Daarmee wentelen opdrachtgevers een te groot sociaal risico af op werkenden. 

“De huidige private verzekeringen werken blijkbaar niet voldoende”, zegt FNV-voorzitter Ton Heerts. “De oplossing die het CDA voorstelt is interessant, maar roept ook nog veel vragen op. Hoe zullen werkgevers hun verantwoordelijkheid voor de re-integratie nemen als dit allemaal doorgaat? Hoe wordt de verzekering voor zelfstandigen precies ingevuld, en wie voert de reïntegratie voor zzp’ers dan uit?”

Hij vervolgt: “Het CDA nodigt ons uit om mee te denken. Dat is positief. Ons verzekeringsstelsel bij ziekte en arbeidsongeschiktheid is na een lange en intensieve periode in de SER en Stichting van de Arbeid ontwikkeld. Dat kun je niet zomaar eenzijdig aanpassen. Bescherming blijft nodig voor een sociale duurzame samenleving. Het kind mag niet met het badwater worden weggegooid.”

De FNV gaat ervan uit dat het niveau van inkomensbescherming niet minder zal zijn, en dat de bijzondere ontslagbescherming bij ziekte blijft bestaan.

© Nationale Zorggids