Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Huisartsen lijken moeite te hebben met het signaleren van de ziekte van Bechterew waardoor patiënten niet de zorg krijgen die zij nodig hebben. De reumatische aandoening is pijnlijk en vraagt zorg van een specialist. Door de late doorverwijzing hebben patiënten lange tijd geen toegang tot medicatie voor pijnbestrijding en ondersteuning van een reumatoloog. Dit meldt De Telegraaf.

In een promotieonderzoek van het Maastricht UMC deden twaalf acteurs ongeveer zeventig huisartsen aan met typerende klachten van Bechterew. Dit zijn onder andere stijfheid in de heupen en lage rug en chronische pijn. Na een consult met de huisarts werd slechts 7 procent doorverwezen naar een reumatoloog.

Reumatoloog Marloes van Onna, verbonden aan het Maastricht UMC, ziet toekomst in meer educatie. Drie maanden na het eerste onderzoek werden nietsvermoedende huisartsen in opleiding onderwezen in verschillende reumatische aandoeningen, zo ook de ziekte van Bechterew. Toen de acteurs enige tijd later opnieuw bij de huisartsen op consult gingen, kreeg maar liefst 77 procent een verwijsbrief voor specialistische zorg in het ziekenhuis. “Hieruit blijkt de effectiviteit van extra educatie”, aldus reumatoloog Van Onna.

Vroege signalering is belangrijk voor de levenskwaliteit van de patiënt. De ziekte van Bechterew is niet te genezen, maar gebruik van ontstekingsremmende medicatie kan de veelal pijnlijke klachten verlichten.

© Nationale Zorggids