Normal_arts

Alternatieve genezers kunnen vanaf 1 januari door een wetswijziging net als reguliere artsen worden bestraft. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft dan de macht om iriscopisten, chiropractors en homeopaten te beboeten of te sluiten. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Tot op heden is het volgens de wet niet mogelijk om dergelijke artsen aan te pakken als zij over de schreef gaan. Volgens de regels mag iedereen deze beroepen uitvoeren. Vanaf het nieuwe jaar komen 40.000 aanbieders van deze zorg wel onder toezicht te staan van de IGZ. Hierdoor moeten artsen medische missers melden bij de IGZ en kunnen ontevreden klanten aankloppen bij een klachtenfunctionaris.

“Veel mensen maken gebruik van alternatieve geneeswijzen", zegt minister Schippers van Volksgezondheid. “Ik vind het daarom van groot belang dat patiënten meer rechtszekerheid krijgen, een klacht kunnen voorleggen aan een klachtenfunctionaris en kunnen zeggen: ik ben onjuist behandeld.''

De bewindsvrouw geeft aan dat ze in de krant leest dat alternatieve genezers allerlei dingen doen die helemaal niet mogen. Volgens haar kan door de nieuwe wet de IGZ beter ingrijpen. Dat betekent dat de alternatieve genezers veel meer verantwoordelijkheid krijgen, zoals het melden van medische missers bij de IGZ.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij denkt dat de nieuwe wetgeving weinig oplost. Voorzitter Cees Renckens denkt dat patiënten ten onrechte een veilig gevoel krijgen als artsen tegen hen zeggen dat ze worden gecontroleerd.

© Nationale Zorggids