Normal_snor

In de medische wetenschappen zijn er meer mannen met een snor, dan dat er vrouwen aan het werk zijn. Dat concluderen onderzoekers uit Amerika in een ludieke kerstspecial van het medische vakblad BMJ, meldt de Volkskrant. 

De Amerikaanse wetenschappers bestudeerden foto's van afdelingshoofden van vijftig medische centra in hun land. Ze onderscheiden daarbij drie groepen mensen: een vrouw, een man met snor of een man zonder snor. In totaal gingen er meer dan 1.000 foto's door de analyse.

Uit de resultaten bleek dat er 190 mensen besnord waren, tegenover 137 vrouwen. De 'snorindex' geeft dus aan dat tegenover elke besnorde man 0,72 vrouwen in medische topfuncties staan. In Nederland is de situatie niet veel anders, vermoed hoogleraar diversiteit in opvoeding Judi Mesman. “Hier is zeventien procent van de hoogleraren vrouw. Ik weet niet hoeveel hoogleraren een snor hebben, maar dat zal op zijn minst evenveel zijn.”

Het onderzoek mag dan ludiek zijn, toch zit er een serieuze ondertoon achter. De onderzoekers stellen dat er eens werk gemaakt moet worden van het aantal vrouwen in topfuncties. Dat kan onder andere gedaan worden door meer flexibiliteit rond zwangerschapsverlof.

© Nationale Zorggids