Normal_vergrootglas_loep_vergroten_onderzoek

Communicatie blijkt effect te hebben op de pijnbeleving van patiënten. Wanneer een zorgverlener positieve verwachtingen uit richting een patiënt over de ontwikkeling van zijn pijn of voldoende informatie geeft over een ingreep, heeft dat een positief effect op de pijnbeleving van een patiënt. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL in the European Journal of Pain. 

Al langer is bekend dat goede communicatie een positief effect kan hebben op de gezondheid van een patiënt. Maar de effecten van specifieke communicatie waren nog niet bekend. Onderzoekers van het NIVEL voerden een literatuuronderzoek uit binnen 51 bestaande klinische studies waarin specifieke communicatie gevarieerd werd toegepast om zo het effect op de ervaren pijn te meten bij patiënten. De onderzoekers keken onder andere naar het effect van empathie, procedurele informatie en het wekken van uitkomstverwachtingen.

De conclusie was dat communicatie inderdaad een effect heeft op pijnbeleving. Specifieker leidt het wekken van positieve verwachtingen bij een patiënt tot minder pijn en negatieve verwachtingen tot meer pijn. Het effect van empathie bleek minimaal.

Omdat de klinische studies erg divers waren en de aanpak per studie verschilde, is er meer onderzoek nodig op het vlak van specifieke communicatie. Toch geeft deze studie aan dat wanneer een zorgverlener zich positief uit en voldoende informatie geeft, pijn bij een patiënt minder kan worden.

©Nationale Zorggids