Normal_trauma-heli_rutger_jan_screenshot

De traumahelikopter is dit jaar vaker ingezet dan in 2014. In 2015 is de hulpdienst 7.600 keer uitgerukt om levens te redden. Dat is 700 keer vaker dan in 2014, meldt De Telegraaf op basis van cijfers van de ANWB. 

Met de hulp van de specialisten in de traumaheli kan een slachtoffer binnen een uur in het ziekenhuis arriveren en dat is cruciaal voor de meest optimale herstelkansen. De groei van het aantal vluchten zou daarmee te maken hebben. “Het aantal vlieguren nam met 2850 ook aanzienlijk toe”, zegt Ad Vonk van de ANWB, dat de traumaheli's vanuit Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen en Groningen aanstuurt.

Vonk zegt dat het mobiel medisch team lang niet altijd op de plaats van bestemming komt als het uitrukt. “Ïn ongeveer de helft van de gevallen is dat zo. Maar het is nooit zinloos, want als je níet gaat ben je altijd te laat.”

Eerder dit jaar werd al bekend dat het aantal vluchten van de traumaheli heli van het UMCG in Groningen in vijf jaar is verdubbeld. Dat zou komen omdat de helikopters sinds 2011 ook 's nachts vluchten mogen maken.

De Rotterdamse traumaheli had het dit jaar het drukst met 2146 vluchten. 

© Nationale Zorggids