Normal_asbestos_longen_stoflongen

De rechtbank Midden-Nederland heeft bepaald dat een gepensioneerde brandweerman uit Ede een schadevergoeding krijgt nadat hij jarenlang is blootgesteld aan asbest. Zijn vrouw is later aan asbestkanker overleden. Dit meldt het AD.

De gemeente Ede moet de man 60.000 euro betalen, zo heeft de rechtbank besloten. De pensionaris werkte tien jaar lang in een brandweerkazerne waar op de werkplaats regelmatig asbeststof vrijkwam na onderhoud aan asbesthoudende remmen. De man denkt dat er een causaal verband is tussen de asbestblootstelling en de ziekte van zijn vrouw.

De gemeente zegt dat onderhoud aan de remmen minder vaak voorkwam dan de man beweert en dat de werkplaats waar dit plaatsvond niet zijn werkplek was. Ze beraadt zich op een eventueel hoger beroep. Volgens de rechtbank is hij wel degelijk aan asbest blootgesteld, ondanks dat zijn vaste werkplek niet de werkplaats was. En omdat zijn vrouw zijn werkkleding waste, is er volgens het gerecht voldoende verband tussen haar asbestkanker en zijn blootstelling aan asbest. 

©Nationale Zorggids