Normal_rookvrij

KNMG heeft zich in het nieuwe jaar aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij. De artsenfederatie maakt zich in deze alliantie samen met verzekeraars, antirokenorganisaties, patiëntenverenigingen, universiteiten en andere organisaties sterk voor een samenleving waarin niemand sterft aan de gevolgen van roken. Dat meldt Medisch Contact. 

Volgens KNMG-beleidsadviseur Ellen Burgering is roken de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte. Bovendien daalt het aantal rokers maar langzaam en daarom sluit de KNMG zich aan bij de alliantie. “Nederlanders weten ten opzichte van andere Europeanen het minste over de schadelijke gevolgen van roken en meeroken. Artsen hebben hierin een taak door hun kennis over roken uit te dragen en mensen bijvoorbeeld een stop-met-roken-advies te geven.”

Andere artsenorganisaties zoals het Nederlands Huisartsen Genootschap, de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en de Vereniging voor Sportgeneeskunde hadden zich al eerder aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij. De KNMG was al aangesloten bij het Partnership Stop met Roken.

Eerder deze week werd bekend dat mensen die een poging doen om te stoppen met roken nauwelijks gebruik maken van de gratis cursus die zorgverzekeraars aanbieden. Rokers zouden liever op eigen kracht van hun verslaving af willen komen, bleek uit cijfers van de verzekeraars VGZ en Menzis. Van de miljoen rokers die jaarlijks een poging, zouden slechts 20.000 gebruik maken van de cursus.

© Nationale Zorggids