Normal_nimitz_class_surgery_chirurgie_operatie_wiki_-c__deel

Een hernia-patiënt is door een neurochirurg van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) aan de verkeerde kant van zijn rug geopereerd. De chirurg werd afgelopen oktober door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voor het medisch tuchtcollege gesleept, die de man nu een berisping heeft gegeven. Dit meldt De Telegraaf.

De vergissing vond in juni 2013 plaats in het Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen. Er was sprake van een klassieke 'links-rechts-verwisseling', waardoor de patiënt aan de verkeerde kant van zijn rug werd geopereerd. De man had aan deze 'verkeerde' zijde ook een kleine hernia, maar dat was niet waarvoor hij onder het mes ging. De foute ingreep maakte een tweede operatie noodzakelijk, waarbij de juiste hernia verholpen werd. Door de extra operatie had de patiënt langer nodig om te revalideren.

Dat de chirurg de verwisseling maakte, is niet zo gek. Soms wordt de patiënt vlak voor de operatie omgedraaid, of neemt de chirurg plaats aan de andere kant van de patiënt. Echter zou door de verplichte 'time-outprocedure' de fout herkend worden voor de operatie van start gaat. Bij deze procedure wordt samen met het team in de operatiekamer nogmaals de plek en het type operatie gecontroleerd. Doordat de anesthesist te laat bij de operatiekamer aankwam, is deze time-outprocedure niet goed uitgevoerd.

De neurochirurg erkent zijn fout, maar volgens zijn advocaat is de fout 'uitvergroot'. Het tuchtcollege vindt dat de arts te veel risico heeft genomen en dat een berisping daarom op zijn plaats is.

© Nationale Zorggids