Normal_knmg_logo


Artsenverbond KNMG wil dat dat het wetsvoorstel van het elektronisch patiëntendossier wordt uitgesteld. De eis die het voorstel aan gespecificeerde toestemming stelt is nog niet haalbaar. Zo zijn de informatiesystemen van zorgverleners niet toereikend. De Eerste Kamer praat vandaag over de plannen. Dit meldt de KNMG. 

In het voorstel staat dat patiënten moeten kunnen aangeven wie welke informatie over hen mag zien. De KNMG zegt dat dit nog niet uitvoerbaar is. Minister Schippers heeft al voorgesteld om de eis van gespecificeerde toestemming drie jaar na de introductie van het wetsvoorstel te laten ingaan, daar is het verbond het mee eens. De minister wil ook het recht van patiënten op elektronische inzage van hun gegevens uitstellen, samen met het recht op een elektronisch afschrift van hun gegevens en het recht op elektronisch afschrift van de logbestanden.

Vorige week pleitte de huisartsenvereniging LHV ook voor uitstel. Beide organisaties willen dat de gevolgen voor de zorgpraktijk onderzocht worden. Hierover zijn de artsenorganisaties samen met apothekersvereniging KNP en patiëntenfederatie NPCF in overleg met het ministerie van Volksgezondheid. KNMG verwacht dat er in de loop van 2017 meer duidelijkheid en zekerheid is over de uitvoerbaarheid van de gespecificeerde toestemming. 

©Nationale Zorggids