Normal_boeken_papier_stapel

Zorgaanbieders die hun administratieve lasten willen verminderen, krijgen daarbij hulp. Met de nieuwe toolkit ‘Minder papier, meer tijd voor zorg' kunnen instellingen inzichtelijk maken welke regels en formulieren mogen blijven, maar belangrijker: welke bij het oud papier kunnen. Dit meldt de Rijksoverheid.

Staatssecretaris van Van Rijn van Volksgezondheid deelde de toolkit maandag uit aan medewerkers van Park Boswijk in Vught waar hij op bezoek was. Van Rijn: "Als ik mensen op de werkvloer vraag hoe we de zorg verder kunnen verbeteren, zeggen zij: 'Geef ons de ruimte. Schrap alle formulieren en regels die niets toevoegen en alleen maar tijd kosten. Mensen worden soms horendol van al die registraties. Dat moet anders en dit zal daarbij helpen. Want minder administratie betekent meer zorg, zo simpel is het."

De toolkit is door Vilans gemaakt in het kader van 'Aanpak verspilling in de zorg' en gebaseerd op goede voorbeelden, zoals de Opruimdienst van Stichting De Waalboog. Zij slaagden er het afgelopen jaar in om tientallen onnodige registraties af te schaffen. De toolkit helpt instellingen overzichtelijk zaken op een rij te zetten: wat is er wettelijk verplicht? En belangrijker: wat niet? Van die laatste categorie kan gemakkelijk een overzicht gemaakt en wordt de vraag gesteld: kan dit geschrapt worden? Binnen het vernieuwingsprogramma 'Waardigheid en Trots' zijn zes verpleeghuizen hier al mee gestart.

Verspilling van tijd, geld en middelen is zonde. Het is daarom zaak en taak van ons allemaal dat elke euro die we aan zorg besteden, goed terechtkomt. Daarom werken ruim 40 partijen in de zorg samen in het programma 'Aanpak verspilling in de zorg'. Op basis van ruim 22.500 meldingen van patiënten en zorgprofessionals ontwikkelen zij acties.

© Nationale Zorggids