Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Nadat een patiënt naakt in zijn eigen urine werd gevonden, hebben twee verpleegkundigen van het Isala hem de zorg die hij nodig had onthouden, oordeelt het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. De patiënt met psychische problemen is overleden. Dit meldt De Stentor.

De man was vrijwillig opgenomen in het ziekenhuis. Op 3 oktober 2012 werd hij naakt in zijn eigen urine gevonden. Na de vondst kreeg hij opdrachten waar hij doorgaans goed op reageerde. De avondzuster gaf hem de opdracht om zichzelf schoon te maken en aan te kleden. Maar toen ze haar dienst overdroeg aan de nachtzuster, zat hij nog steeds naakt in zijn rolstoel. De rechter oordeelt dat de avondzuster en nachtzuster de man samen in bed hadden moet leggen en daarbij onderzoek hadden moeten doen naar zijn psychische en lichamelijke gezondheid. Door dit na te laten zijn ze volgens de rechter tekortgeschoten in de zorg.

Toen de dienst van de nachtzuster startte is de situatie drie uur lang ongewijzigd gebleven. Ook toen ze merkte dat het niet goed ging met de man is ze tekortgeschoten in de zorg, zo concludeert het tuchtcollege. Na zijn overlijden had ze een melding moeten doen bij Melding Incidenten Patiëntenzorg. De nachtzuster kreeg een berisping opgelegd en de avondzuster kwam weg met een waarschuwing. Er zijn ook klachten ingediend tegen de betrokken arts, echter zijn deze ongegrond verklaard. De arts werd verweten de medicatie stopgezet te hebben, maar dit heeft hij alleen gedaan bij de opname om de man zo te kunnen observeren. Het college laat weten dat de arts de volgende dag de medicatie weer opstartte. 

©Nationale Zorggids