Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Een cardioloog van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel is dinsdag door de tuchtrechter voorwaardelijk geschorst. Het Medisch Tuchtcollege legde deze maatregel op na twee foute diagnoses met fatale afloop bij een meisje van zestien en een jongen van negentien jaar. De voorwaardelijke schorsing houdt in dat hij mag blijven werken onder strikte voorwaarden. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Beide jongeren hadden een ernstige hartaandoening. De cardioloog interpreteerde de hartfilmpjes die hij van hen onder ogen kreeg niet als acuut. Ze hadden direct opgenomen moeten worden, maar dit gebeurde niet. Beiden zijn overleden. Als de arts opnieuw de fout in gaat, wordt hij definitief geschorst. Hij is niet meer werkzaam bij het IJsselland Ziekenhuis, maar is momenteel dienst bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

De ouders van het overleden tienermeisje stapten al eerder naar de tuchtrechter om een klacht in te dienen over drie andere hartspecialisten in het ziekenhuis die bij de behandeling betrokken waren. Een van hen werd berispt en de andere twee kwamen weg met een waarschuwing. 

©Nationale Zorggids