Normal_zorg_ziekenhuis_st_jansdal_harderwijk

Het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk ontslaat honderd medewerkers. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten, maar het zal voornamelijk gebeuren door natuurlijke verloop en het niet verlengen van tijdelijke contracten. Daarnaast kijkt het ziekenhuis kritisch naar de behandelingen. De maatregelen worden getroffen om in de toekomst een goede financiële positie vast te houden. Dit meldt Skipr. 

Kijkende naar de behandelingen zal het activiteiten eventueel uitbesteden als deze goedkoper uitgevoerd kunnen worden zonder verlies van kwaliteit. De behandelingen worden dan overgedragen aan partners in de eerstelijnszorg. De beschikbare financiële middelen in het ziekenhuis nemen af, maar de zorgvraag neemt toe. Daarom zijn deze maatregelen volgens het ziekenhuis nodig. Het investeert ook in een nieuw elektronisch patiëntendossier dat als basis voor de verdere digitalisering in de gezondheidszorg dient.

In 2015 is het St Jansdal gestart met het programma 'Fit voor de toekomst'. Hieruit zijn diverse bezuinigingsmaatregelen voortgekomen. Grotendeels konden deze maatregelen op materieel niveau worden uitgevoerd, maar de personeelskosten kunnen nu ook gedrukt worden door de digitaliseringsmogelijkheden. Digitalisering leidt tot minder papierwerk en minder menselijke handelingen. Ook verdwijnen ondersteunende functies. De leidinggevende structuur wordt herzien en eventueel geoptimaliseerd. 

©Nationale Zorggids