Normal_normal_verstandelijke_gehandicapt_kind__down_handicap

Het ComOOK programma van Stichting Milo start in april op verschillende plaatsen in Nederland met een vroeginterventieprogramma voor kinderen met een ernstig meervoudige beperking (EMB). Op het EMB congres in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle doen ouders en professionals uit de zorg en speciaal onderwijs vandaag inspiratie op over leven met ernstige meervoudige beperkingen (EMB) rondom het thema 'Ritme in je leven'. Dat meldt Stichting Milo.

De behandelprogramma's van Stichting Milo helpen cliënten en hun netwerk om met elkaar te kunnen communiceren over het ritme van hun leven. Ondersteunde communicatie is maatwerk. Op het EMB congres gaan Danielle Golsteijn, Erik Tavenier en Madelon Toussaint in de Milo stand het gesprek aan met congresgangers over de wijze waarop Milo de best passende Ondersteunde Communicatie (OC) kan ontwikkelen samen met de cliënt en diens sociale netwerk.
 
ComOOK is het vroeginterventie programma van Milo, dat is gericht op ouders van kinderen die bijvoorbeeld de diagnose Down syndroom, Rett syndroom, Angelman syndroom, Prader-Willie syndroom of Pitt Hopkins syndroom hebben gekregen. Ook ouders van kinderen die een sterk vertraagde ontwikkeling laten zien, maar (nog) niet gediagnosticeerd zijn, hebben baat bij dit behandelprogramma.
 
Het ComOOK programma start met een workshop waar de ouders van zes kinderen kennismaken met elkaar en met de OC behandelaars. Het programma bestaat verder uit twaalf huisbezoeken en nog twee workshops. Een vast onderdeel is het Communicatie Competentie Profiel (CCP). Gerna Scholte, coördinator ComOOK: "In een CCP worden beperkingen, belemmeringen, vaardigheden en mogelijkheden van zowel het kind als de omgeving in kaart gebracht. Ondersteund door onze OC behandelaars proberen de ouders gaande weg adviezen uit en toetsen of het werkt."
 
De verworven inzichten worden overgedragen aan het kernteam, de sleutelfiguren in het sociale netwerk van het kind en de ouders zoals broers, zussen, grootouders en betrokken professionals. Scholte: "Het twaalfde huisbezoek wordt gebruikt voor de kernteambespreking. De ouders bereiden deze kernteambespreking voor samen met de OC behandelaars." Het ComOOK traject wordt afgerond met de laatste workshop voor de ouders waarin ze onder meer samen terugblikken op het gevolgde traject.
 
© Nationale Zorggids