Logo_tsn_thuiszorg

Gisteren voerden medewerkers op de Veluwe van de failliete zorgorganisatie TSN, samen FNV Zorg & Welzijn, actie tegen het onrecht dat hen en hun cliënten wordt aangedaan. In plaats van in gesprek te kunnen gaan met Thuiszorg van Oranje, de partij die de werkzaamheden van TSN wil overnemen in deze regio, en met de verantwoordelijke wethouder Winnie Prins van Zeewolde, stonden de actievoerders voor een dichte deur. Dat meldt FNV. 

“Deze dichte deuren geven wel aan hoe belangrijk Thuiszorg van Oranje en de wethouder goede zorg daadwerkelijk vinden. De medewerkers zijn erg boos en diep teleurgesteld dat ze als grof vuil worden behandeld”, zegt Marian Beldsnijder van FNV Zorg & Welzijn. “In plaats van in gesprek te gaan met de zorgmedewerkers en hun cliënten en te luisteren naar hun wensen en eisen, troffen wij een dichte deur. Maar wij blijven hier op de Veluwe in actie, net zolang totdat er wel geluisterd wordt en de zorgmedewerkers krijgen waar ze recht op hebben: behoud van arbeidsvoorwaarden, behoud van hun cliënten en behoud van hun rechten. Voor de cliënten is dit ook van groot belang, want zo zijn zij verzekerd van goede zorg door de voor hen zo vertrouwde zorgmedewerker.’’

De zorgmedewerkers uit Harderwijk, Nunspeet, Ermelo, Putten, Zeewolde en krijgen weliswaar een nieuw contract aangeboden bij Thuiszorg van Oranje, maar verliezen daarbij wel al hun opgebouwde arbeidsvoorwaarden en -rechten. Ook verliezen zij hun cliënten. Beldsnijder legt uit: “Thuiszorg van Oranje biedt de medewerkers erg slechte arbeidsvoorwaarden. In eerste instantie een nul-urencontract, een lager salaris, de dienstjaren worden niet overgenomen en ze krijgen een contract voor bepaalde tijd. De contractvorm wordt afhankelijk van het aantal cliënten dat een medewerker heeft.”

Veel medewerkers hebben daarom nog geen keuze gemaakt en willen betere arbeidsvoorwaarden afdwingen voordat ze ja zeggen. Inmiddels zijn hun cliënten wel al ondergebracht bij Thuiszorg van Oranje. Vandaar dat de actievoerders en de FNV gisteren met de leiding in gesprek wilden en ook met wethouder Prins, maar helaas werd er niets anders dan een gesloten deur getroffen.

©Nationale Zorggids