Normal_umc_utrecht

Een omstreden kno-arts die betrokken was bij twee dodelijke incidenten mag vanaf vandaag weer opereren in het UMC Utrecht. Ondanks dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) middenin het onderzoek naar de incidenten zit, heeft het UMC besloten de arts weer aan het werk te laten. Kamerleden zijn verontwaardigd, meldt NOS.

SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat minister Schippers ingrijpt en voorkomt dat de arts weer aan de operatietafel staat. VVD-kamerlid De Lange: “Zowel voor het veiligheidsgevoel van de patiënt als voor het vertrouwen in het UMC Utrecht én in de betreffende arts zou het goed zijn om dit eerst tot op de bodem uit te zoeken.” Patiëntenorganisatie NPCF wil dat het ziekenhuis duidelijk maakt waarom het de resultaten van het onderzoek niet afwacht alvorens de arts weer aan het werk te laten. De organisatie vindt dat patiënten de mogelijkheid hebben om te kiezen voor een andere arts.

Eind vorig jaar werd in een uitzending van Zembla bekendgemaakt dat er een angstcultuur heerste op de kno-afdeling, fouten werden verzwegen voor de IGZ en Zembla ontdekte twee incidenten van de kno-arts waarbij patiënten ter plekke op de operatietafel overleden.

©Nationale Zorggids