Normal_bejaarde_en_verzorger

Mensen blijven vaak langer in de thuissituatie wonen. De zorg die daar geleverd wordt, is steeds complexer vanwege de toename van onder andere chronische ziekten. Dit vraagt om gepassioneerde wijkverpleegkundigen die uitdagingen niet uit de weg gaan. Er is echter een groot tekort aan wijkverpleegkundigen in Nederland: er zijn 8.800 wijkverpleegkundigen aan het werk, maar 13.500 nodig. In deRotterdamseZorg slaan de zorginstellingen de handen dan ook ineen en starten een imagocampagne om de instroom van wijkverpleegkundigen te vergroten. Dat meldt deRotterdamseZorg.

Saai werk, weinig uitdaging en oudere patiënten: dat is het beeld dat veel studenten hbo-v van de wijkverpleging hebben. De campagne ‘Toekomst in de Wijk’ heeft als doel om dit beeld bij te stellen en om überhaupt dit beroep onder de aandacht te brengen. Veel jongeren kiezen voor de opleiding hbo-v omdat ze in het ziekenhuis willen gaan werken en zijn zich vaak niet bewust van de vele andere mogelijke beroepen zoals wijkverpleegkundige. Dat terwijl een wijkverpleegkundige een regiefunctie heeft, nauw samenwerkt met verschillende disciplines in de keten, klinisch moet kunnen redeneren en echt het verschil kan maken voor mensen.

De campagne, die ontwikkeld is door deRotterdamseZorg in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam, gaat op 4 april van start onder de studenten en docenten van deze onderwijsinstelling, maar ook onder huidige zorgmedewerkers die de overstap willen maken naar de functie van wijkverpleegkundige.

In deRotterdamseZorg werken 24 instellingen (ziekenhuizen, verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en jeugdzorg) in de regio Rijnmond samen om gezamenlijk arbeidsmarktknelpunten aan te pakken met als doel het creëren van balans op de arbeidsmarkt.

©Nationale Zorggids