Normal_copyright_stockfreeimages_chirurg_arts_operatie

De kno-arts die eerder in opspraak kwam door diverse incidenten, probeerde een dodelijke calamiteit te verbergen. Hij gaf een aanwezige arts-assistent de opdracht om het overlijden van de patiënt te noteren als een natuurlijk dood, stelt televisieprogramma Zembla. Dat meldt de Volkskrant. 

In de eerste instantie ging het om een operatie bij een patiënt met een tumor in de neus. Zembla laat weten dat het tijdens de kijkoperatie al misging. De arts brak per ongeluk de schedelbasis waarbij de hersenen werden geraakt. Dit zorgde ervoor dat het hersenvocht vrijkam. Kort daarna overleed de patiënt. Diverse collega's melden nu dat er op de verklaring een natuurlijke dood genoteerd staat. Dat is inmiddels rechtgezet in het dossier. Maar omdat het lichaam al was vrijgegeven aan de familie, kon er geen onderzoek meer plaatsvinden. Het ziekenhuis zegt op de hoogte te zijn van de situatie. “Wij hebben de inspectie hierover geïnformeerd. Dat wil niet zeggen dat het precies is gegaan zoals Zembla schetst. Maar zolang er inspectieonderzoek loopt, kunnen wij niet op deze zaak ingaan”, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Een externe commissie voert in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een patiëntveiligheidsonderzoek uit op de kno-afdeling in het UMC Utrecht. Dat de IGZ hiervoor externen inschakelt is uitzonderlijk. De kno-arts is inmiddels uit zijn functie ontheven. Het ziekenhuis geeft toe dat dit eerder had moeten gebeuren. Hij ziet wel toe op patiënten in de polikliniek. Volgens de woordvoerder van het ziekenhuis heeft de arts niet de concentratie om zich te richten op operaties, maar dat betekent niet dat hij niet in staat is zijn werk te doen. 

©Nationale Zorggids