Normal_normal_help-rolstoel_duwen__bomen

Thuiszorgorganisaties mogen geen standaardlijstjes hanteren met taken die familieleden van een cliënt moeten uitvoeren. De PvdA vindt dat dergelijke lijsten met taken niet passen binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en daar sluit staatssecretaris Van Rijn zich bij aan. In de wet staat dat er meer aandacht besteed moet worden aan wat mantelzorgers kunnen doen, maar familieleden mogen nooit verplicht worden om zorgtaken te vervullen, vindt de staatssecretaris. Dat meldt NOS.

Van Rijn is van mening dat er per cliënt gekeken moet worden naar de mogelijkheden: wat kunnen vrienden of familie eventueel doen. Elke toekenning in de Wmo is maatwerk. De PvdA stelt vragen over deze zaken omtrent de lijsten omdat een vrouw in een NRC artikel klaagde over de thuiszorgorganisatie van haar vader. De organisatie vond dat taken als medicijnen ophalen, in bed helpen en kunstgebit schoonhouden standaardtaken voor de familie waren. Maar volgens Van Rijn kan deze vorm van ondersteuning niet zonder overleg afgeschoven worden op mantelzorgers. Vooraf moet hierover gesproken worden met de cliënt en familie.

“Een gesprek waarin je samen tot maatwerk komt en de beste ondersteuning organiseert, met oog voor de draagkracht en draaglast van mantelzorger” schrijft van Rijn. Hoeveel thuiszorgorganisaties zulke lijsten met zorgtaken hanteren is onbekend. Van Rijn kan zich voorstellen dat er situaties zijn waarin familieleden taken op zich nemen, maar in de eerste instantie zijn deze voorbehouden aan een professional. Met name als het gaat om bijvoorbeeld het schoonhouden van gehoorapparaten, oren en neuzen. 

©Nationale Zorggids