Normal_maxima_medisch_centrum

In 2013 maakte het Máxima Medisch Centrum een medische fout waarbij een schildklier bij een vrouw verwijderd werd omdat ze kanker zou hebben. Later bleek ze toch geen kanker te hebben, zegt onderzoeksprogramma Zembla. Van deze fout heeft het ziekenhuis destijds geen melding gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat meldt NOS. 

In het ziekenhuis voerde een patholoog diverse onderzoeken uit bij de vrouw. De betreffende chirurg kon op basis daarvan met alle zekerheid concluderen dat zij kanker had, zo vertelt de vrouw aan Zembla. Als behandeling kon hij de schildklier verwijderen, terwijl de patholoog had aangedrongen op nader onderzoek. De vrouw werd vooraf netjes gewaarschuwd voor bijkomende complicaties als een scheve mond wanneer een zenuw geraakt wordt. Dit is bij de vrouw gebeurd, waardoor zij nu levenslang medicijnen moet slikken. Achteraf kreeg ze goed en slecht nieuws te horen. “Het goede nieuws was dat ik geen kanker had. Het slechte nieuws was dat ik dus voor niets was geopereerd”, aldus de vrouw.

Het gesprek met de behandelende arts had ze opgenomen. Te horen is dat hij de schuld geeft aan de patholoog die de onderzoeken had uitgevoerd. Echter was de patholoog voorafgaand aan de operatie nog niet overtuigd van de diagnose kanker, daarom wilde hij nader onderzoek doen. De vrouw heeft zelf een melding gedaan bij de inspectie, nadat het ziekenhuis dit had nagelaten. De zaak is aangekaart bij het Medisch Tuchtcollege, dat de arts een waarschuwing gaf. Het ziekenhuis heeft excuses aangeboden aan de vrouw.

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis was het een complexe situatie waar veel deskundigen bij geraadpleegd zijn. De keuze om de zaak niet te melden bij de inspectie was onjuist. De woordvoerder zegt dat het ziekenhuis heeft geleerd om bij twijfel altijd melding te doen bij de IGZ.

©Nationale Zorggids