Normal_facebook_smartphone

Een verpleegkundige van het Isala ziekenhuis in Zwolle heeft foto's van operatief verwijderde voorwerpen, inwendige opnamen van patiënten en röntgenfoto's op zijn eigen Facebookaccount gezet. Dit kwam de Volkskrant via een anonieme tipgever te weten. Op de foto's zijn geen gezichten te zien en er staan ook geen namen bij. Dat meldt de Volkskrant.

“Maar dat maakt op zichzelf nog niet veel uit. Voor het delen van gezondheidsgegevens gelden strenge regels. In deze situatie kan dat eigenlijk alleen als de patiënt expliciete toestemming geeft. In alle andere gevallen is het ondenkbaar dat je die verspreidt”, zegt hoogleraar recht en de informatiesamenleving Gerrit-Jan Zwenne. Uit een verklaring van het Isala blijkt dat er inderdaad geen toestemming voor is gegeven. Volgens Zwenne maakt dat het een nog kwalijkere zaak,want gepubliceerde foto's kunnen te herleiden zijn tot een persoon.

Een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens zegt dat het hier niet alleen om het privacybezwaar gaat, maar dat er op meerdere fronten iets op aan te merken is. Want inderdaad, een foto kan herleidbaar zijn en mogen absoluut niet op een publieke pagina terechtkomen. Maar nog belangrijker is het medische beroepsgeheim, meent hoogleraar Zwenne. Om deze reden mag een arts medische gegevens niet zomaar verspreiden. En in dit geval negeert de verpleegkundige zijn beroepsgeheim op alle fronten. Een patiënt moet er daarbij op kunnen vertrouwen dat zijn gegevens respectvol en zorgvuldig worden behandeld.

Het Isala is geschrokken van het incident en geeft aan hierop actie te ondernemen. “Met het plaatsen van deze foto's is het medisch beroepsgeheim geschonden en mogelijk is plaatsing ook in strijd met de Wet Persoonsgegevens”, aldus het ziekenhuis. 

©Nationale Zorggids