Normal_geld34

Vorige week vroeg zorginstelling Diafaan faillissement aan. Nu blijkt uit onderzoek van RTL Z dat de instelling al jarenlang kampt met financiële problemen. Daarbij is het sinds 2014 onstuimig in het bestuur van de organisatie. Dat meldt RTL Nieuws.

Uit de nieuwste jaarverslagen blijkt dat Diafaan in 2013 een verlies leed van ruim 2 miljoen euro. In 2014 verloor het driekwart miljoen euro. De instelling heeft gezegd dat ook 2015 een slecht jaar is geweest. Deze slechte jaren hebben er voor gezorgd dat de zorginstelling onder andere niet meer kon voldoen aan de voorwaarden die Rabobank stelde voor leningen.

Het bestuur had onder andere te maken met een bestuursvoorzitter die verdacht werd van valsheid in geschrifte, verduistering, financieel wanbeheer en belangenverstrengeling bij het verstrekken van bouwopdrachten. Bestuurder Ten Westeneind kreeg na zijn gedwongen vertrek nog vier maanden lang zijn salaris doorbetaald. Daarboven kwam ook een afkoopsom van 45.000 euro. In totaal kostte dit probleem de organisatie zo'n 65.000 euro.

In 2015 werd Gerard de Kruijk aangesteld als bestuurder. Hij nam echter snel ontslag, omdat hij een meningsverschil had met de toezichthouders. Ze konden het niet eens worden over de manier waarop Diafaan weer financieel gezond moest worden. 

©Nationale Zorggids