Normal_zorg_personeel_verpleegkundige_infuus_patient_ziekenhuis_450px-intravenous_attempt_wiki_-c_

Personeel in de zorg heeft steeds vaker te maken met agressieve patiënten. De aanhoudende overlast door schelden, intimidatie en geweld zorgt er voor dat ze steeds vaker overwegen te stoppen met hun werk. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat de helft van de verpleegkundigen te maken heeft met agressie. Daaropvolgend hield V&VN, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, een enquête onder zeshonderd van haar leden. Hieruit bleek dat ongeveer zeven op de tien ondervraagde verpleegkundigen te maken hebben met verbale en fysiek agressie. 17 procent van hen heeft daar dagelijks mee te maken en 26 procent wekelijks. “Dat zijn schokkende resultaten. We mogen niet accepteren dat mensen die zich dagelijks inzetten voor goede zorg zo kwetsbaar zijn. Dit is een signaal naar werkgevers en de overheid toe. Het leidt tot stress, een burn-out of ziekteverzuim, waardoor mensen hun werk niet meer leuk vinden”, zegt V&VN-voorzitter Henk Bakker.

Met name wijkverpleegkundigen, medewerkers van de spoedeisende hulp of ambulancepersoneel lopen risico op geweld. Bakker vindt dat deze medewerkers in geval van nood veel sneller en adequater ondersteund moeten worden. Het is belangrijk dat de organisatie achter zijn personeel staat en goede nazorg biedt. 

©Nationale Zorggids