Normal_bier_proeven1_alcohol_drank

Alcohol moet moeilijker verkrijgbaar en duurder worden, vindt de Nederlandse Verenging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA). Ook moeten op flesjes en blikjes met alcohol een waarschuwing komen te staan over de gevaren voor de gezondheid. Hiermee ondersteunt de NVSHA het OLVG ziekenhuis die eerder de noodklok luidde over het overlast van alcoholgebruikers. Dat meldt het Parool.

De zorgen die het Amsterdamse OLVG uitte zijn volgens NVSHA-voorzitter Crispijn van den Brand zorgen die elke binnenstadsziekenhuis heeft. Hij is zelf SEH-arts in het MCH-Bronovo. "Ook onze bedden op de afdeling Spoedeisende Hulp liggen in het weekend vol met geïntoxiceerde mensen. Ook hier kotsen en plassen ze op de grond. Het is zo gewoon dat we er niet meer van opkijken. Drank brengt het slechtste in mensen naar boven", zegt Van den Brand.

De arts vindt dat drank veel minder normaal gevonden moet worden door de samenleving. De houding tegenover roken is de afgelopen jaren al intensief veranderd, dat moet nu ook bij alcohol gebeuren. Daarin ligt een grote taak voor de overheid, meent Van den Brand. De NVSHA wil met minister Schippers van Volksgezondheid in gesprek over het probleem. De vereniging vindt het niet normaal dat er in iedere supermarkt alcoholhoudende drank verkrijgbaar is. Ook op alcohol moet een hogere belasting komen. Daarbij zal meer overheidsvoorlichting ook een bijdrage moeten leveren.

Het Haagse MCH-Bronovo heeft zelf al initiatief genomen als het gaat om voorlichting. Zo voert het gesprekken met patiënten die zijn behandeld nadat zij overmatig alcohol hadden gedronken. Daarnaast krijgen ze een folder mee naar huis en een verwijzing naar de huisarts of verslavingszorg. Het ziekenhuis doet dit vanaf 2010 en de resultaten zijn positief. 64 procent van de patiënten die alleen een folder mee naar huis kregen na opname is gestopt of drinkt gematigder. 

©Nationale Zorggids