Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

Wijkverpleegkundigen worden steeds vaker ingezet als huishoudelijke hulp. Na de overheveling van het Rijk naar gemeenten is er flink op de thuiszorg bezuinigd. Er zijn minder professionals om taken als de afwas doen of de wc schoonmaken, uit te voeren. Daardoor zijn wijkverpleegkundigen genoodzaakt om dit op te pakken. Dit meldt NOS.

Na de bezuinigingen op de thuishulp verwachtte de overheid dat deze taken zouden worden opgepakt door mantelzorgers. Nu blijkt vaak dat mensen geen mantelzorger tot hun beschikking hebben. Daarnaast beseften de beleidsmakers niet dat er vier miljoen mantelzorgers zijn in Nederland, zegt hoogleraar participatie en diversiteit Tineke Abma. Families zorgen al veel voor hun naasten. De bezuinigingen op professionele hulp hebben ertoe geleid dat er nog meer zorg terechtkomt bij de mantelzorgers.

Huishoudelijke taken zijn echter ook niet voor de wijkverpleegkundige, deze vorm van ondersteuning staat niet in hun takenpakket. Toch laten ze het werk niet liggen. “Als je naar de praktijk kijkt, doen wij zoveel meer dan alleen verpleegkundige taken. Vaatwasser uitruimen, een wasje draaien, het vuilnis wegzetten. Dat laat je niet liggen”, zegt wijkverpleegkundige Sigrid Wulfsen. Het probleem, volgens Wulfsen, is met name dat deze extra taken er voor zorgen dat verpleegkundige taken naar de achtergrond verdwijnen. Ook Abma ziet dit probleem. De tijd die ze kwijt zijn aan huishoudelijke taken bij de ene cliënt, kunnen ze niet besteden aan iemand anders.

Belangenvereniging ActiZ onderkent dit probleem ook en benadrukt dat de gemeenten verantwoordelijk zijn voor huishoudelijke hulp wanneer een client dit zelf niet kan betalen of wanneer zij geen sociaal netwerk hebben ter ondersteuning. Staatssecretaris Martijn van Rijn moet de gemeenten aanspreken op dit probleem. Want ouders moeten de hulp krijgen die ze nodig hebben.  

©Nationale Zorggids