Normal_copyright_stockfreeimages_chirurg_arts_handschoenen

In 2014 verwijderde een plastisch chirurg een borstprothese bij haar patiënt. Echter moest de vrouw terugkomen voor een hersteloperatie, zij had een nabloeding gekregen. De patiënt zegt getraumatiseerd te zijn en spande daarom een rechtszaak aan. Het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg oordeelt in hoger beroep dat de chirurg voor vier maanden met een proeftijd van twee jaar voorwaardelijk is geschorst. Dat meldt de Stentor.

De chirurg verdoofde de patiënt slechts plaatselijk en niet onder gehele narcose, bovendien heerste er een gespannen sfeer tijdens de operatie, beweert de patiënt. Ze verloor tijdens de operatie bijna twee liter bloed. Ook de arts gaf aan het einde van de operatie toe dat ze zich zeer gespannen voelde. Na een eerste rechtszaak, stelde het tuchtcollege de patiënt in het gelijk. In hoger beroep werd echter vastgesteld dat de vrouw niet onder narcose hoefde te zijn. De plaatselijke verdoving was voldoende en verantwoord.

De chirurg is ernstig tekortgschoten in de zorg voor de patiënt, zegt het tuchtcollege. Maar twijfelt niet aan de vakbekwaamheid van de professional. De chirurg zelf heeft ook initiatief genomen om enkele punten structureel te verbeteren. Dit naar aanleiding van het onderzoek van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) dat volgde na de twee operaties. 

©Nationale Zorggids