Logo_fnv_logo

FNV Zorg & Welzijn is blij dat de rechter vandaag heeft bevestigd dat de overname van de thuiszorg in Enschede door Stichting Familiehulp rechtmatig is gebeurd. Sarah Dobbe, campagneleider bij de FNV, hoopt dat er geen nieuwe rechtszaken meer volgen: “Deze rechtszaak heeft onnodig veel onrust en onzekerheid veroorzaakt bij thuiszorgmedewerkers en hun kwetsbare cliënten.” Dat meldt FNV.

Stichting Familiehulp heeft in een aantal gemeenten in de regio Enschede het werk en de zorg van de failliete thuiszorgorganisatie TSN overgenomen. Twee andere thuiszorgorganisaties en werkgeversvereniging BTN spanden een rechtszaak tegen gemeente Enschede aan, omdat er sprake zou zijn van illegale staatssteun bij de overname door Stichting Familiehulp. De rechter oordeelde dat hier echter geen sprake van is.

Dobbe vervolgt: “We hopen dan ook dat hiermee de discussie over staatssteun eindelijk voorbij is. Het gaat er uiteindelijk om dat de zorg op een goede manier geleverd wordt, cliënten hun vertrouwde thuiszorgmedewerker behouden en de thuiszorgmedewerkers hun arbeidsvoorwaarden behouden. Door de dreigende onzekerheid van rechtszaken was er veel onnodige onrust. Hierdoor zagen veel gemeenten ervan af om met Familiehulp in zee te gaan. In een aantal gemeenten heeft het onnodig lang geduurd tot er een oplossing was. Deze onzekerheid ging ten koste van cliënten en thuiszorgmedewerkers.”

In een aantal gemeenten zijn de cliënten na het faillissement van TSN toch hun vertrouwde thuiszorgmedewerker verloren. Ook hebben thuiszorgmedewerkers op arbeidsvoorwaarden moeten inleveren, terwijl ze precies hetzelfde werk doen. Sommige medewerkers hebben een salarisverlaging van een derde voor hun kiezen gekregen. De FNV onderneemt nu tegen één van deze aanbieders, Axxicom, juridische stappen om de arbeidsvoorwaarden van de thuiszorgmedewerkers te herstellen. 

“De gemeenten zijn er uiteindelijk voor verantwoordelijk dat de zorg goed wordt geleverd en dat de arbeidsvoorwaarden worden gerespecteerd. Op 4 december vorig jaar hebben we hierover afspraken gemaakt met de gemeenten en het Kabinet. Deze afspraken moeten nagekomen worden”, besluit Dobbe.

©Nationale Zorggids