Normal_zorgpersoneel_verpleging_5345

Het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) heeft twee bachelorprogramma's ontwikkeld. Deze programma's stellen werkende mbo- en hbo-verpleegkundigen ertoe in staat om zich verder te ontwikkelen in hun werkveld. Dat meldt Nursing.

Er is veel interesse in het programma waarmee mbo-verpleegkundigen zich kunnen laten opleiden tot hbo-v'er. Het programma speciaal voor zittende hbo-verpleegkundigen - deze verpleegkundigen zijn al een langere tijd werkzaam - is er zodat zij weer kunnen voldoen aan de huidige standaarden van een verpleegkundige. 

De zittende hbo-v'er kan met het bachelorprogramma via een toets testen wat er aan 'nieuwe' kennis ontbreekt. “Er zit wel een verschil tussen verpleegkundigen die de 'vroege' hbo-v hebben gedaan en pas afgestudeerden”, zegt Wilma Jackson van het ETZ tegen Nursing. De afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van communicatie, projectmatig werken, kwaliteitszorg, EBP, kwetsbare ouderen en klinisch redeneren in de zorg. Via de toets wordt bekeken of de hbo-verpleegkundige bepaalde kennis moet bijspijkeren. In het ETZ wordt de test veel gemaakt, al is het niet verplicht. De zittende verpleegkundigen in het ziekenhuis volgen vaak vrijwillig programma's en bij- en nascholingscursussen om bekwaam te blijven.

©Nationale Zorggids