Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

Zorgaanbieders zijn niet verplicht om gebruik te maken van het geïntegreerd uurtarief wijkverpleging. De nieuwe bekostigingswijze voor de wijkverpleging is slechts een optie. Dat zei staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid gisteren in het Kamerdebat over wijkverpleging. Vanaf 2019 komt er een geheel nieuwe bekostiging gebaseerd op zorgprofielen, maar omdat de staatssecretaris in de tussentijd niet wil stilzitten kunnen zorgaanbieders gebruikmaken van het geïntregreerd uurtarief. Zo hebben wijkverpleegkundigen toch voor 2019 al minder administratieve taken. Dat meldt Zorgvisie.

V&VN en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) lieten deze week al weten voor het integraal tarief te zijn, echter twijfelen thuiszorgaanbieders en patiëntenorganisaties, met name omdat er nog te veel knelpunten zijn. Van Rijn komt ze hierin tegemoet door de nieuwe bekostiging niet verplicht te maken. Alle betrokkenen mogen het eerst zien als een experiment. Als zorgaanbieders de huidige bekostigingswijze willen behouden, dan is dat geen probleem. De vraag van diverse partijen in de Tweede Kamer is nu: wordt het dan geen chaos? Niet alleen hanteren verschillende zorgaanbieders een andere bekostiging, ook is er veel zorg dat buiten het geïntegreerd uurtarief valt, zoals palliatieve zorg en intensieve kindzorg. Kamerleden vrezen voor vereenvoudiging, misbruik of klantweigering.

Om dit te voorkomen moeten goede afspraken gemaakt worden, is het antwoord van Van Rijn. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders moeten samen tot maatwerk komen. In overleg met ActiZ en ZN heeft de staatssecretaris afgesproken dat als een zorgaanbieder meedoet met het experiment en daarover afspraken maakt met de grootste zorgverzekeraar, de andere zorgverzekeraars deze afspraken ook volgen. Renske Leijten van de SP voorziet daarin enkele problemen, ondanks dat ze voor de geplande veranderingen is. Wijkverpleging is vanaf 2017 risicodragend. Eventuele overschrijdingen op het budget moet de zorgverzekeraar betalen. Leijten vraagt zich af of zij de tarieven dan niet gaan dumpen. Van Rijn heeft hier nog geen antwoord op kunnen geven, maar komt daar volgende week op terug. 

© Nationale Zorggids