Normal_geld35

Ruim 50 procent van de mantelzorgers zegt in de financiële problemen te komen door de extra kosten die zij maken, terwijl ze tegelijkertijd minder inkomsten hebben. Uit de enquête van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers, blijkt dat mantelzorgers vaak krap bij kas zitten door bijvoorbeeld reiskosten of eigen bijdragen. Ze moeten enkele keren per week naar de hulpbehoevende reizen of hulpmiddelen kopen die niet vergoed worden. Dat meldt Mezzo.

Op jaarbasis geeft een mantelzorger alleen al aan was-, reis-, en telefoonkosten 1.100 euro uit. Veel mantelzorgers die samenwonen met degene waarvoor zij moeten zorgen hebben daarbovenop kosten als eigen bijdragen en kosten voor aanschaf van hulpmiddelen. Mantelzorgers lijken vast te lopen in en woud van regels, de meeste van hen komen om die reden bij Mezzo met vragen over financiën. De vereniging heeft daarom een overzicht gemaakt van alle financiële regelingen waar mantelzorgers mee te maken hebben, zoals de risico’s van een persoonsgebonden budget (pgb), de mantelzorgboete, de Wmo-vergoedingen bij woningaanpassingen en mantelzorgforfait.

Naast een overzicht van de financiële regelingen heeft Mezzo ook enkele handige tips gepubliceerd in het Financieel zakboekje. Tips als gratis meereizen met de trein, tweedehands mantelzorgwoningen en mantelzorg annuleringsverzekeringen passeren de revue.

© Nationale Zorggids