Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

Fysiotherapeuten in Nederland zouden hun declaraties beter moeten verwerken. Dat blijkt uit interviews en bedrijfsbezoeken door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hoewel fysiotherapeuten wel juist willen declareren, gaat het toch nog regelmatig mis. Daarom komt er een plan van aanpak om de wijze van declareren in goede banen te leiden. Dit meldt NZa. 

De declaraties binnen fysiotherapie worden niet altijd goed ingevoerd, waardoor zorgkosten behoorlijk kunnen oplopen. Uit diepte-interviews met 16 fysiotherapeuten en praktijkhouders blijkt dat er verschillende redenen zijn waarom het declareren wel eens fout gaat. Zo weet een deel van de therapeuten niet wat de exacte declaratieregels zijn, of zijn zij van mening dat de gestelde eisen van de zorgverzekeraar niet reëel zijn. Ook vindt een deel van de fysiotherapeuten dat zij mogen afwijken van de regels als zij vinden dat een hogere vergoeding op zijn plaats is.

De NZa doet systematisch onderzoek naar de declaraties van fysiotherapeuten en praktijkhouders. In heel Nederland vinden bedrijfsbezoeken plaats om de administratie door te nemen. Bij vier praktijken werd een bestuurlijke maatregel opgelegd.

Samen met het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en zorgverzekeraars gaat de NZa een plan van aanpak opstellen. In dit plan is aandacht voor drie pijlers: meer kennis en opleiding, minder administratieve lasten en betere voorlichting aan patiënten. Dit plan van aanpak kan na de zomer verwacht worden.

De KNGF laat in een reactie weten dat er een eenzijdig beeld wordt geschetst over de declaratieproblemen. De declaratieregels zijn zeer complex en niet uniform, waardoor foutieve interpretatie op de loer ligt. De KNGF wil er tijdens hun samenwerking met de NZa en zorgverzekeraars dan ook voor zorgen dat de declaratieregels worden versimpeld.

© Nationale Zorggids