Normal_examen_toets

Ongeveer de helft van de kandidaten die een toets maakten voor BIG-herregistratie, zijn gezakt. In totaal deden 39 apothekers het examen, waarvan ongeveer de helft uiteindelijk zakte. Apothekers moeten zich iedere vijf jaar herregistreren in het BIG-register voor zorgverleners. Wie in de afgelopen vijf jaar niet minimaal 16 uur per week in een openbare apotheek heeft gewerkt, moet voor deze herregistratie een toets maken om te bekwaamheid te testen. Van de kandidaten die de toets in mei maakten, slaagden er uiteindelijk twintig. Dit meldt Pharmaceutisch Weekblad.

Na de toets kwamen meerdere formele en informele klachten binnen over de vragen in de toets. Zo bleek dat een aantal vragen buiten het opgegeven kennisdomein lagen en dat andere vragen niet eenduidig waren. Daarom heeft de examencommissie twaalf van de zeventig vragen geschrapt. De antwoorden op die specifieke vragen zijn niet meegenomen in de beoordeling. Was dat wel het geval, dan lag het aantal geslaagden waarschijnlijk lager.

PAOFarmacie, waar men terecht kan voor herregistratie en de toets, betreurt de klachten over het examen en stelt dat een zorgvuldige procedure is gevolgd. “Toch bleek een deel van de vragen niet goed genoeg. In het vervolg zullen we nog zorgvuldiger zijn”, aldus Hans van Son, general manager van PAOFarmacie. Om alsnog te slagen voor de toets moesten kandidaten 39 van de 58 vragen goed beantwoorden.

Wie slaagt voor de toets, krijgt een Periodiek Registratie Certificaat en kan zich inschrijven in het BIG-register voor zorgverleners. De deelnemers die zijn gezakt, kunnen in november opnieuw de toets afnemen. De eisen voor dat examen worden, net als bij de toets die in mei werd afgenomen, bepaald door universiteiten. Het niveau moet gelijk zijn aan de initiële opleiding van de apothekers.

© Nationale Zorggids