Normal_copyright_stockfreeimages_chirurg_arts_operatie

De klachten rondom een kno-arts van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam die betrokken was bij een calamiteit, zijn door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg ongegrond verklaard. De arts opereerde aan het strottenhoofd van een drie maanden oude baby, toen er complicaties optraden. De ouders van het inmiddels tweejarige kind hebben meerdere klachten tegen de arts ingediend, en overwegen in hoger beroep te gaan nu deze klachten ongegrond zijn verklaard. Dit meldt NOS. 

De baby onderging een dubbele operatie aan zijn strottenhoofd, een ingreep die alleen in het AMC in Amsterdam wordt uitgevoerd. Echter verliep de operatie niet geheel vlekkeloos. Zo liet het hechtingsdraad te vroeg los en moest de baby korte tijd later opnieuw geopereerd worden. Ook zat er een scheur in het strottenklepje en was een deel van het weefsel aan het afsterven. De baby heeft hierdoor maandenlang sondevoeding moeten krijgen en kon niet goed drinken.

De arts besprak de complicaties van de operatie wel met haar superieuren, maar het werd niet als calamiteit gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Ieder ziekenhuis is verplicht calamiteiten te melden, maar complicaties niet. Volgens de IGZ had het voorval wel als calamiteit gemeld moeten worden en daarom is het ziekenhuis door de IGZ op de vingers getikt. Het Regionaal Tuchtcollege acht dat de arts volgens de professionele standaarden zorg heeft geleverd en niet te verwijten is voor de complicaties tijdens de operatie.

Het strottenhoofd bevindt zich achter in de keel en zorgt ervoor dat de luchtpijp afgesloten wordt wanneer iets gegeten of gedronken wordt. Bij de jonge peuter is tijdens de tweede operatie een deel van het strottenklepje verwijderd. Volgens zijn ouders heeft hij door de operatie een ontwikkelingsachterstand opgelopen ten opzichte van zijn tweelingbroer.

Door: Redactie Nationale Zorggids