Normal_copyright_stockfreeimages_chirurg_arts_operatie

Twee Nederlandse hoogleraren in de zorg pleiten voor afschaffing van de 24-uursdienst. Het is voor chirurgen en andere medisch specialisten niet verantwoord om te lang achter elkaar door te werken. Naarmate er langer wordt doorgewerkt vergroot de kans op fouten, verkeerde beslissingen en komt de patiëntveiligheid in het geding. Het is niet ongebruikelijk om 24-uursdiensten te draaien, wereldwijd kunnen medisch specialisten opgeroepen worden voor spoedoperaties of ingewikkelde vragen. Dat meldt de Volkskrant.

Medisch specialisten draaien in het weekend vaak 48-uursdiensten, op oproepbasis. Het is te duur om ze gedurende de hele nacht in het ziekenhuis te hebben, daarom wordt deze methode al decennialang gehanteerd. Maar hoogleraren Dink Legemate van het AMC en Jan Klein van de TU Delft vinden dat dit niet langer zo kan. Diensten langer dan 12 uur moeten afgeschaft worden. “Het is geregeld bij piloten. Het is geregeld bij vrachtwagenchauffeurs. Die mogen maar zoveel uur achter elkaar werken en dat vindt iedereen volstrekt begrijpelijk. Maar over de medisch specialisten heeft niemand het. Waarom zet de maatschappij daar geen druk op?”, vraagt Legemate zich af.

De Federatie Medisch Specialisten ziet in dat lange diensten een probleem kunnen vormen, maar een maximum van 12 uur ziet het niet zitten. De federatie vindt dat een medisch specialist altijd een beroep moet kunnen doen op een collega. De Inspectie voor de Gezondheidszorg laat weten zich niet met de zaak te bemoeien, omdat de specialisten zelf moeten uitzoeken wat de beste oplossing is.

Uit eerder wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat (te) lang wakker blijven en het drinken van alcohol eenzelfde effect hebben op het vermogen tot presteren. Zo daalt het reactievermogen, verslechtert het geheugen en worden meer fouten gemaakt. Een verband tussen veel uren en medische fouten is echter nooit aangetoond. Hoogleraar Klein geeft toe dat dit ook lastig is aan te tonen, mede doordat er in de zorg zo veel factoren meespelen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen vindt het een belangrijke discussie en stelt voorop dat veiligheid boven alles gaat.

Door: Redactie Nationale Zorggids