Normal_verpleegkundige_ziekenhuis

Er zouden meer kansen moeten komen voor verpleegkundigen om naast wetenschappelijk onderzoek ook aan het bed te blijven staan. Daarvoor pleit Hester Vermeulen, hoogleraar Verplegingswetenschappen bij IQ heathcare van het Radboudumc. Nu is het voor verpleegkundigen niet mogelijk om beide functies te behouden en zo stroomt veel talent weg uit de ziekenhuizen. Dit meldt Nursing. 

Wie wil doorgroeien in de zorg en de wetenschappelijke kant inslaat, verdwijnt eigenlijk van de werkvloer in het ziekenhuis of andere zorginstelling. Er zijn geen banen waarbij een combinatie van klinische zorg en academische invulling hand in hand gaan. Voor artsen is die combinatie wel mogelijk, wat zorgt voor betere patiëntenzorg en carrièrekansen voor het personeel.

Als het aan Vermeulen ligt, moeten verpleegkundigen gelijke kansen krijgen om aan hun academische carrière te werken naast hun werkzaamheden in het ziekenhuis. Om dit te realiseren moeten er nieuwe banen gecreëerd worden met passende salarisschalen. De hoogleraar Verplegingswetenschappen is in gesprek met verschillende spelers zoals de Verpleging Advies Raad, het Radboudumc, verpleegkundigen en lectoren van de Hogeschool van Nijmegen en Arnhem. Zij hoopt een plan op te stellen die verpleegkundigen in staat stelt om klinische zorg te blijven verlenen terwijl zij hun academische pad vervolgen.

Nu verlaten zij regelmatig hun team om te werken aan onderzoek of verdere opleidingen. Ook komt het voor dat verpleegkundigen juist niet overstappen naar onderzoek, omdat zij de zorg voor patiënten nog niet willen opgeven. Een combinatie van beide zou juist kunnen zorgen voor betere afstemming tussen wetenschap en praktijk omdat zij zich in beide werelden begeven. Vermeulen hoopt binnen drie jaar te starten met de eerste testen om de carrièrekansen van verpleegkundigen te verbeteren.

Door: Redactie Nationale Zorggids