Normal_hart_stethoscoop_cardiologie

Cardiologen van de Noordwest Ziekenhuisgroep hebben besloten om alle acute en meerdaagse klinische zorg te verplaatsen van het Gemini Ziekenhuis in Den Helder naar Alkmaar. De poli cardiologie blijft open, samen met de dagbehandeling. Daar zal 24 uur per dag een cardioloog ter plekke zijn.  Verpleegkundigen van de intensive care en hartbewaking laten weten zich zorgen te maken over het verdwijnen van de cardiologische zorg in het Gemini Ziekenhuis. Dat meldt Zorgvisie.

De verpleegkundigen schrijven in een brief aan het bestuur van de Noordwest Zorggroep (bestaande uit het Medisch Centrum Alkmaar en het Gemini Ziekenhuis) geschokt en verbaasd te zijn door de argumentatie om cardiologie te verhuizen. “Mede omdat wij hierover geen signalen hadden ontvangen van de cardiologen”, zo staat het in de brief. De verpleegkundigen denken dat als de cardiologische zorg verdwijnt uit Den Helder, de kwaliteit van zorg in de regio achteruit zal gaan. Bovendien heeft het gevolgen voor andere specialismen in het ziekenhuis die afhankelijk zijn van de kennis en kunde van de cardiologen.

De cardiologen zijn van mening dat de verhuizing van acute en meerdaagse cardiologische zorg nodig is om de kwaliteit en veiligheid van beide ziekenhuizen te garanderen. Volgens de raad van bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep hebben complexe cardiologische patiënten steeds vake een interventie nodig die alleen in Alkmaar beschikbaar is.

Door: Redactie Nationale Zorggids