Normal_geld34

Vlak voordat Twense thuiszorgorganisatie Solace failliet ging, vroeg eigenaar Trees Zwienenberg haar personeel om cliënten te laten overstappen naar concurrent BiOns. Zwienenberg is tevens eigenaar van deze thuiszorgorganisatie. Vakbond FNV, personeel en advocaat Matthijs van der Laarse vinden het een verdacht scenario. Dat meldt de Volkskrant.

Niet lang nadat het faillissement was aangevraagd, zette Zwienenberg BiOns onder een ander moederbedrijf. Dit kan mogelijk een poging zijn geweest om het bedrijf buiten het bereik van de schuldeisers te houden. Hier bovenop komt dat valse loonstroken werden opgesteld en jarenlang te weinig pensioenpremie is afgedragen aan het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Curator Jacques Daniels bevestigt dat Solace 900.000 euro verschuldigd is aan het pensioenfonds. Daarbij heeft Solace een schuld van 500.000 euro bij de Belastingdienst. Volgens Zwienenberg echter zou het zeker niet gaan om een schuld van enkele tonnen.

Zwienenberg houdt vol dat dat het faillissement te wijten is aan de bezuinigingen bij gemeenten. Maar ook vakbond FNV denkt dat er meer achter zit en dat Solace bewust op een faillissement afstevende. Onderdeel daarvan is het overhevelen van het cliëntenbestand en een deel van het personeel naar BiOns. Opvallend is dat BiOns is op dezelfde dag dat het moederbedrijf werd opgericht is overgeheveld.

Advocaat Matthijs van der Laarse noemt dat curieus. “Je zou kunnen denken aan een scenario waarin Zwienenberg vreest voor het faillissement van het moederbedrijf en BiOns nog wil redden”, aldus Van der Laarse. Dit kan strafbaar zijn, maar dat is afhankelijk van het bedrag van de ‘verkochte’ aandelen. Zwienenberg heeft nog niet op de aantijgingen gereageerd.  

Door: Redactie Nationale Zorggids