Normal_spuit_1

Volgens de Nederlandse oprichter van de Duitse kankerkliniek diende Klauss Ross zijn patiënten een overdosis glucoseblokkers toe. Deze maand werd bekend dat Ross in ieder geval drie overleden patiënten uit Nederland behandelde met glucoseblokkers (3-BP). Dat melden NOS en Trouw.

André Hartel is de oprichter van het kankercentrum, destijds genaamd Biologisch Kankercentrum Bracht. Volgens Hartel liet Ross de glucoseblokkers eerder maken door Duitse apothekers, maar is hij later overgestapt op een poeder om het middel zo zelf te kunnen bereiden. Hartel denkt dat daarbij fouten zijn gemaakt, waardoor patiënten een overdosis binnenkregen. Als gevolg daarvan zijn mogelijk tientallen Nederlanders overleden. Het kankercentrum begon pas met het gebruik van glucoseblokkers na de aanstelling van Ross.

De Nederlandse Hartel brak vorig jaar zomer met de Duitse natuurgenezer omdat hij niet te vertrouwen was. Ook alle betrokken Nederlandse vrijwilligers staakten hun werk in de kliniek. Ondanks dat de voormalig initiatiefnemers afstand nemen van Ross, zijn er ook mensen die achter zijn werk blijven staan. Zo ook Klaas Tulp, hij was afgelopen juli nog patiënt bij de kliniek. Hier werd hij behandeld met 3-BP en kreeg (waarschijnlijk) als enige patiënt stamcellen uit de navelstreng van een lam toegediend. Volgens Tulp waren de bijwerkingen minimaal, hij werd er slechts vermoeid van.

Tulp voelde zich begrepen door Ross. Ook toen hij aangaf daar geen verdere behandeling te ondergaan. De bijna tienduizend euro die hij daar heeft uitgegeven, voelt niet als verloren. "Toen in februari tijdens mijn vakantie in Zuid-Afrika kanker werd geconstateerd, zeiden artsen: ‘U heeft nog zes maanden te leven’. Ik ben er nog steeds. Ik sluit niet uit dat de behandeling ergens goed voor is geweest. Ik voel me in ieder geval niet slechter. Ik vond het proberen meer dan waard”, zegt Tulp. Hij staat daarom nog steeds achter Ross. Via een gesloten Facebookgroep roept hij andere patiënten op om positieve ervaringen met de wereld te delen.

Door: Redactie Nationale Zorggids