Normal_wond_wondzorg

Het project Verpleegkundige Topzorg Noord Nederland heeft als doel de complexe wondzorg in de eerste lijn te verbeteren. Door de inzet van hoogopgeleide verpleegkundig specialisten wordt de wijkverpleegkundige ondersteund in de zorg voor patiënten met complexe wonden. Dat meldt Nursing. 

Een wijkverpleegkundige levert vaak algemene zorg. “Je kunt ook nooit alles weten van bijvoorbeeld complexe wondzorg, diabetes, incontinentie of stomazorg. Op het moment dat je iemand in zorg hebt, is het fijn als je een verpleegkundige specialist kunt inschakelen die meekijkt”, zegt projectleider Katy van Hasselt. En kennis van deze specialist is nodig, want de complexe zorg verschuift steeds meer van de tweede naar de eerste lijn.

Met het project wil Van Hasselt de kennis over complexe wondzorg naar de eerste lijn brengen. Een wijkverpleegkundige kan zelf wondzorg doen, indien deze vooraf goed is ingelicht. Daarom gaat een verpleegkundig specialist tijdens de pilot samen met de wijkverpleegkundige naar de cliënt, waarna vervolgens een behandelplan wordt opgesteld. Daarna neemt de specialist om de twee weken contact op met de wijkverpleegkundige, en gaat deze eventueel nog een keer mee naar de patiënt.

Afgelopen juli is de pilot van start gegaan. Deze loopt nog tot en met 31 december en vindt plaats in Groningen en Drenthe. Er zijn zeven deelnemende thuiszorgorganisaties, waaronder TSN Thuiszorg, Buurtzorg en Meander. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) levert de verpleegkundig specialisten. Hoogleraar verplegingswetenschappen Petrie Roodbol doet onderzoek naar de resultaten van het project. 

Door: Redactie Nationale Zorggids