Normal_copyright_stockfreeimages_medicijnen_pillen_medicatie

De nieuwe circulaire ‘Handhavend optreden bij collegiaal doorleveren van eigen bereidingen door apothekers’ is gisteren van kracht gegaan. Deze nieuwe circulaire voor apothekers vervangt het document uit 2007 en blijft ten minste voor drie jaar geldig. In de nieuwe circulaire blijft het voor niet-bereidende apothekers mogelijk om apotheekbereidingen in te kopen bij apothekers die wel zelf middelen bereiden. Dit meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

In deze nieuwe circulaire beschrijft de IGZ onder welke voorwaarden zij niet handhavend op zal treden bij collegiaal doorleveren van eigen bereidingen door apothekers. Collegiaal doorleveren is – kort samengevat – alleen toegestaan, indien in Nederland geen geregistreerde adequate alternatieven beschikbaar zijn. Ook moet iedere doorgeleverde bereiding op productniveau worden aangemeld bij G-Standaard van Z-Index. Daarnaast moet de apotheker die de middelen doorlevert, beschikken over het systeem voor farmacovigilantie, wat gebruikt wordt om bijwerkingen vast te leggen en te beoordelen. Ook het Bijwerkingencentrum Lareb moet op de hoogte worden gesteld van de bijwerkingen die worden veroorzaakt door de doorgeleverde middelen.

De nieuwe circulaire is opgesteld na een rechtszaak tegen de Zweedse geneesmiddelenfabrikant Abcur. Het Europese Hof van Jusitie stelde dat grootbereiders een vergunning moeten hebben om de geneesmiddelen door te mogen leveren. In Nederland werden toen ook vragen gesteld over het beleid rondom doorleveren. Het nieuwe document stelt eisen aan het doorleveren van medicijnen aan andere apothekers. Deze eisen gelden niet voor apothekers die geneesmiddelen bereiden voor hun eigen patiënten.

Door: Redactie Nationale Zorggids