Normal_rechtszaak-rechter-justitie-rechtbank

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van 12 maanden geëist tegen de man die tijdens zijn werkzaamheden bij Stichting ALS geld naar zijn persoonlijke rekening heeft overgemaakt. De oud-directeur wordt vervolgd voor valsheid in geschrifte en het verduisteren van geld. Afgelopen dinsdag heeft de officier van justitie de eis uitgesproken in de rechtbank in Haarlem. Dit meldt Volkskrant.

In totaal heeft de man een bedrag van 177.000 euro verduisterd van Stichting ALS. Toen een accountant de overboeking ontdekte, heeft hij een groot deel van het geld terugbetaald. Dit deed hij door geld te stelen van stichting Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek, waar hij als penningmeester werkte. De schuld bij die stichting ligt op 143.000 euro.

In de rechtbank verklaarde de oud-directeur dat hij in financiële problemen verkeerde en worstelde met een belastingschuld. Volgens de officier van justitie werd het geld echter ook gebruikt voor vakanties en kansspelen. De verdachte betuigde spijt tijdens de zitting afgelopen dinsdag. Het ging naar eigen zeggen 'van kwaad tot erger' toen hij eenmaal de eerste 50.000 euro had overgemaakt naar zijn privérekening.

Het grootste deel van de schuld is inmiddels terugbetaald. Stichting ALS moet nog 18.000 euro van de man ontvangen. De stichting Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek zegt nog recht te hebben op 20.000 euro.

Update: de man is inmiddels veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar, waarvan drie maandelijk voorwaardelijk.

Door: Redactie Nationale Zorggids