Normal_zakenman

Bestuursvoorzitters van zorgverzekeraars zagen hun salarissen de afgelopen jaren steeds verder dalen. De daling loopt in lijn met de Wet Normering Topinkomens (WNT) die er voor moet zorgen dat bestuurders niet meer dan een bepaalde grens mogen verdienen. Dit blijkt uit cijfers van Skipr, die rondvraag deed bij de grootste Nederlandse zorgverzekeraars. Nog lang niet alle bestuurders zitten onder de grens van de WNT. Dit meldt Skipr. 

CZ-topman Wim van den Meeren was de enige bestuurder die zijn salaris de afgelopen jaren juist zag stijgen. Hij verdiende vorig jaar 324.000 euro, waar nog pensioenpremie bij komt. Zorgverzekeraar CZ meldt dat Van den Meeren onder de overgangsregeling valt en daarom meer mag verdienen dan wat de WNT als grens stelt. De regeling geldt voor bestuurders die voor 2013 zijn benoemd. Hun salaris moet vanaf 2017 binnen drie jaar zijn afgebouwd tot het maximum dat op dat moment geldt.

Bij andere zorgverzekeraars wordt ook nog steeds veel verdiend door topbestuurders. Tom Kliphuis, rvb-voorzitter van VGZ verdiende vorig jaar 300.000 euro. Zijn salaris ligt op de grens van de Wet Normering Topinkomens, die stelt dat voor zorgverzekeraars met meer dan 1 miljoen klanten een maximum salaris staat van 3 ton. RVB-voorzitter Norbert Hoogers van het Zilveren Kruis ontving in datzelfde jaar 263.000 euro als basisinkomen.

In de afgelopen jaren is het salaris van veel topbestuurders al verlaagd. Alleen het basisinkomen wordt meegerekend voor de WNT. De onkostenvergoedingen en pensioenpremies tellen niet mee. Het daadwerkelijke salaris van een topman kan op die manier tot wel een ton hoger uitvallen dan het bedrag dat voor de Wet Normering Topinkomens is afgesproken.

Door: Redactie Nationale Zorggids