Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Een verpleegkundige van zorginstelling Cordaan is een dementerende bewoner afgelopen mei vergeten uit een tillift boven het toilet te halen. De vrouw moest daardoor de hele nacht in de tillift van het wooncomplex doorbrengen. Het nieuws komt nu pas naar buiten omdat de zorginstelling onlangs een ontslagzaak aanspande tegen de verpleger. De rechter oordeelde vorige week dat ontslag niet gerechtvaardigd zou zijn. Dat meldt het Parool.

Volgens Cordaan is de verpleger ‘op onaanvaardbare wijze tekortgeschoten’. Niet alleen was de man de dementerende vrouw vergeten, hij rapporteerde tweemaal foutief over de toegediende medicijnen en het tijdstip waarop de patiënt naar bed is gebracht. Vorige week stelde de rechter echter vast dat dit niet voldoende is om de verpleger te ontslaan. De beredenering daarachter is dat hij al 25 jaar voor de zorginstelling werkzaam is, en tot nu toe altijd goed heeft gefunctioneerd. Tijdens de rechtszaak liet de man zien schuldgevoelens te hebben, en hij erkende bovendien zijn fouten. In dezelfde maand werd bij de man ook darmkanker geconstateerd, waardoor hij gedurende zijn dienst met gezondheidsklachten kampte.

De verpleger heeft het tijdens de rechtszaak ook gehad over de hoge werkdruk in het kleinschalige wooncomplex van Cordaan waar de bewoners kampen met dementie, chronische klachten of niet-aangeboren hersenletsel. Het complex heeft twee verdiepingen met elk zes kamers. Normaal gesproken zijn er zes personeelsleden, waarvan drie gediplomeerd, aan het werk. De nacht waarop de vrouw vast kwam te zitten in de tillift, was de verpleger de enige verzorgende.

De zorginstelling spreekt de ‘beschuldigingen’ van de verpleger tegen, mede omdat het overige personeel niet heeft geklaagd over onderbezetting. De verpleger stelt echter dat dit door de angstcultuur binnen de organisatie komt. De rechtbank weerspreekt de uitspraken van Cordaan en concludeert dan ook dat de man niet ontslagen hoeft te worden, echter is overplaatsing naar een andere locatie wel noodzakelijk. Cordaan gaat niet in hoger beroep. 

Door: Redactie Nationale Zorggids