Normal_agressie

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) gaan samen met zorgorganisaties aan de slag om agressie en geweld tegen (jeugd)zorgprofessionals tegen te gaan. Op regionaal niveau wordt gekeken naar een aanpak hiervoor. Dit najaar organiseert ‘Duidelijk over agressie’ acht bijeenkomsten op verschillende locaties in Nederland. Deze bijeenkomsten zijn onderdeel van het actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’. Dat meldt Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). 

Zorgorganisaties accepteren agressief gedrag tegen zorgmedewerkers niet langer. Echter vindt niet altijd juridische navolging plaats, zelfs niet als het gaat om zware incidenten. “VGN is er voorstander van dat van ernstige incidenten altijd aangifte wordt gedaan. Niet als straf voor de client, maar juist om een duidelijk signaal te geven dat een grens is overschreden”, zegt VGN-directeur Frank Bluiminck.

Eerder is tijdens een bijeenkomst gesproken over het belang van een vast contactpersoon per zorgorganisatie. Deze contactpersoon kan in geval van een agressieve situatie contact opnemen met de politie of een vaste functionaris Veilige Publieke Taak (VPT). Maar doordat er nog onvoldoende kennis is bij beide partijen en omdat er nog geen afspraken zijn gemaakt, vinden ze elkaar niet. Bluiminck wil dat zorgorganisaties de rol van de politie begrijpen en dat politiemensen meer kennis hebben van beperkingen en ziektebeelden van een cliënt. De bijeenkomsten die dit najaar plaatsvinden richten zich daarom op het maken van gezamenlijke afspraken.

‘Veilig Werken in de Zorg’ is een initiatief van ActiZ, BTN, CNV Zorg en Welzijn, FBZ, FNV, GGZ Nederland, Jeugdzorg Nederland, NFU, NU’91, NVZ en VGN. Het plan wordt mede gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid.  

Door: Redactie Nationale Zorggids