Normal_eenzaam_ouderen_bejaard

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid is er extra aandacht voor eenzaamheid onder ouderen. Op de website zorgtegeneenzaamheid.nl kunnen zorgmedewerkers tips vinden hoe zij eenzaamheid bij hun cliënten kunnen verminderen of zelfs voorkomen. Ook bevat de website een downloadbare actiekaart waarop voorbeelden van instrumenten staan die eenzaamheid helpen tegengaan. Dat meldt brancheorganisatie ActiZ. 

Cliënten in de langdurige zorg ondervinden veel eenzaamheid, maar personeel onderschat dit probleem vaak. Uit de quickscan ‘Langdurige zorg en eenzaamheid’ uit 2014 blijkt dat 50 procent van de ouderen kampt met een bepaalde vorm van eenzaamheid. Ditzelfde geldt voor 55 procent van de mensen met een beperking en 77 procent van de mensen met psychische problemen.

Zorgmedewerkers hebben veel instrumenten tot hun beschikking om eenzaamheid tegen te gaan. De campagne ‘Zorg tegen eenzaamheid’ wil deze instrumenten onder de aandacht brengen. Deze campagne is ontwikkeld door ActiZ, BCMB, Coalitie Erbij, GGZ Nederland, LVPWW, Sociaal Werk Nederland, Movisie, NVMW, Trimbos-instituut, VGN, Vilans, V&VN en Zorg voor Beter. 

Door: Redactie Nationale Zorggids