Normal_tandarts_tanden_gebit

Grote groepen patiënten dreigen straks voor hun tandartszorg alleen nog maar te kunnen kiezen voor een borende mondhygiënist of een buitenlandse tandarts. Dat is het gevolg van bewust overheidsbeleid, waarbij al jaren structureel te weinig Nederlandse tandartsen worden opgeleid. De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) voorziet binnen afzienbare tijd een groot tekort aan toegankelijke tandartszorg, doordat de komende tien jaar ruim een derde van de huidige tandartsen met pensioen gaat. Dat meldt ANT.

Uit een groot onafhankelijk onderzoek  blijkt dat Nederland geen vertrouwen heeft in de zogeheten taakherschikking in de mondzorg zoals minister Schippers van Volksgezondheid die voor ogen heeft. De minister wil een experiment starten, waardoor mondhygiënisten zelfstandig behandelingen mogen doen die elders alleen door tandartsen worden gedaan.

Vandaag vindt er in de Tweede Kamer een debat plaats tussen Kamerleden en deskundigen uit de mondzorg over het plan van de minister om met een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) de bevoegdheden van mondhygiënisten te verruimen. Het is de ANT een doorn in het oog dat het ministerie het tandartsentekort wil oplossen met een nieuw experiment in de mondzorg, naast een steeds grotere instoom van in het buitenland opgeleide tandartsen. Daarvan zijn er momenteel 3.000 geregistreerd en dit aantal blijft groeien.

De ANT maakt zich grote zorgen over de consequenties van de plannen van de minister en heeft daarom onderzoeksbureau Flycatcher gevraagd onderzoek te doen naar de mening van consumenten. Uit het onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders blijkt dat de consument vooral kiest op basis van kwaliteit en ervaring. Tevens blijkt dat de keuze onder andere samenhangt met de specialistische opleiding die de tandarts heeft gevolgd. Onder tandartsen zelf is het gebrek aan vertrouwen in taakherschikking zelfs nog schrijnender: 96 procent van de tandartsen spreekt zich uit tegen het plan van Schippers. Tandartsen vrezen vooral voor de patiëntveiligheid en stijgende zorgkosten. In totaal onderzocht Flycather de mening van ruim 600 tandartsen.

Door: Redactie Nationale Zorggids